Hírek
168 óra - Vajas kekszek, ahogy mi szeretjük
2013. május 13.

avagy: ahol a kekszet a tradíció és a megújulás ihlette


Néhány új kezdeményezésnek köszönhetően egyre szélesebb körben elérhetők a hazai piacon prémiumkategóriás vajas kekszek, amelyek az ízélmény mellett a minőségi tea- és kávéfogyasztási szokások magyarországi megteremtéséhez is jelentősen hozzájárulnak.

A kézműves vajas kekszek manufaktúrában történő gyártásának gondolatával néhány éve kezdett el foglalkozni Floch Ildikó is. A 20 éves tapasztalattal rendelkező családi Floch Cukrászat műhelyének szabad kapacitását és a kávézóban felmerült igényt ötvözve szeretett volna egy számára kedves és minden szempontból vállalható terméket, amellyel a minőségi kekszfogyasztás kultúráját is terjesztheti Magyarországon.

 


Hagyomány és megújulás

Miután a kézműves vajas kekszek ötlete megfogalmazódott, az első fél év csak a fejlesztésről és a receptúrák kikísérletezéséről szólt. Floch Ildikó és családjának valamennyi tagja közösen próbálta végig a különféle kekszrecepteket, a kóstolás során azonban nem mindegyik bizonyult különlegesen finomnak. Előfordult tudniillik olyan is az egyik próbasütés alkalmával – amikor nagyon hasonló recepteket teszteltek –, hogy az elkészült mintadarabokhoz tartozó receptúrák azonosítása kisebb csapatmunkát igényelt.

Az ígéretes recepteket is még tovább finomította az ötletgazda és családja: az aromák helyett valódi gyümölcsöket, vaníliás cukor helyett igazi vaníliamagot használnak az összetevők között. A gyártás során pedig a finomságok nem gyártósori szalagon futnak végig, hanem szakértők keze alatt válnak a válogatott összetevőkből igazi ínyencséggé.


A FLOq kekszek alapanyagainak meghatározó alapeleme a valódi vaj és a többi természetes összetevő, ugyanis alapelve a cégnek, hogy adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentesek legyenek termékei. Az ízeket valódi gyümölcs (narancs, vörösáfonya, dió) felhasználásával érik el a készítők, s a további karaktereket zabpehely vagy mandulaliszt hozzáadásával, az édesség fokát pedig nádcukorral is alakítják. Így nemcsak ízükben, de omlósságukban és ropogósságukban is különbözőek, ezért minden vásárló találhat köztük kedvére valót. Például a klasszikus vaníliás és diós mellett eddig kevésbé ismert ízkombinációkat is, amelyek különleges ízélményt nyújtanak, mint a narancsos-korianderes vagy éppen a vörösáfonyás ízű keksz.

 

 

Ötlettől a gyártásig és a fogyasztókig

Több mint egy év telt el az ötlettől a gyártásig, a második félévben igazából már a külső megjelenés tervezése zajlott.
„Bármilyen hosszú időbe telt is, minden apró részletet szerettünk volna kidolgozni, mert szerintem az igazi siker a részletekben rejlik. Kifejlesztettük a négyféle keksz receptjét, így már csak a csomagolást kellett megtervezni a prémium termékekhez. Körbejártuk a nagyobb boltokat, és megnéztük, hogy milyen csomagolást használnak más kekszekhez. Aztán úgy gondoltuk, hogy egy igényes kekszhez különleges csomagolás illik. Ezért célunk az volt, hogy a termék az első pillantásra is különbözzön a többitől, hiszen felesleges lenne sokadikként beállni a sorba. A FLOq kekszek csomagolása nem a megszokott irányvonalat követi, mégis sokaknak, köztük a családnak is tetszik” – fejtette ki Floch Ildikó.

2011 novemberére összeálltak az ízek, elkészült a csomagolás, majd indulásként céges rendeléseket kapott Floch Ildikó. Közben zajlott a honlap fejlesztése, kialakítása is, tavaly január végére pedig a nagyközönség elé kerültek a FLOq kekszek, amelyek 2012 februárárjában már a WAMP gasztrokiállításon is megjelentek. Mautner Zsófia, a Chilli és Vanília gasztroblog szerzője rögtön fel is figyelt rájuk. Mint írta: „Ez valódi keksz. Igazából semmi extra, csak egyszerűen minden benne van, aminek lennie kell. Nagyon jó!”

Ezt követően a Kézműves Magyar Ízek Vásárán, a Kreatív Kávéfórum, majd a WAMP Spájz gaszrokiállításon is bemutatkoztak a FLOq termékek. Ez utóbbin már szekcióvezetőként volt jelen. Ezután pár nyári rendezvényen a belvárosban találkozhattak a FLOq kekszekkel és kóstolhatták meg őket a járókelők, köztük külföldi turisták: olaszok, angolok, dánok, amerikaiak, még ausztrálok is.
„Beszélgetni kezdtünk velük, és kikértük véleményüket. Legtöbbjüknek amellett, hogy ízlettek a kekszek, az tűnt fel, hogy nem túl édesek. Volt olyan angol csoport, amelynek tagjai vásároltak 2-3 doboz kekszet, majd fél óra múlva visszajöttek, és vittek még 3-4 dobozzal. Nagyon örültem ennek, hiszen ha valaki ért a kekszekhez, akkor ők igen” – tette hozzá Floch Ildikó.
Mindezen túl nyár közepére sikerült elérni, hogy a Mol benzinkútjain, több más magyar kézműves termékkel együtt, egy külön állványon összeválogatva a FLOq kekszek is kaphatóak legyenek.
Ezt követte az Édes Napok rendezvény a Budai Várban, ahol bemutatta meglévő négyféle keksze mellé az ötödiket, a csokis változatot is a kézműves édességkészítő cég. Majd ősszel ott volt újra a WAMP kiállításon, aztán a Kézműves Magyar Ízek vásárán, és emellett sok ajándékozással foglalkozó cég kereste a FLOq termékeket a karácsonyi ajándékozás idején is.
Karácsonyra különleges csomagolással lepte meg rajongóit a Floch Prémium Keksz Kft.: bármely két doboz kekszét össze lehetett párosítani egy díszcsomagolásba. Így lehetővé vált, hogy az kerüljön a karácsonyfa alá, amelyik éppen a kedvenc. Akár kétféle is.

Mindeközben folyamatosan bővül a viszonteladóink köre, Budapest-szerte mintegy tíz helyen kapható már a FLOq.

„Büszke vagyok rá, hogy már vidéki üzletekben is meg lehet vásárolni a kekszeket. Például Tatán, Nyíregyházán és Debrecenben is. Emellett a webshopunkban is, amely tavaly szeptemberben indult. További célunk, hogy sokan kedveljék meg, és számos helyen kaphatóak legyenek a kekszeink. A terveink között szerepel az is, hogy újabb ízekkel, ízkombinációkkal jelenjünk meg a piacon” – hangsúlyozta zárásként Floch Ildikó.

 

 

Addig pedig a FLOq kekszek weboldalán és Facebook-oldalán folyamatosan frissülő tartalom várja az érdeklődőket, akik ötleteket is kaphatnak délutáni teaparti szervezéséhez, olvashatnak más népek receptjeiről és további érdekességekről.


Webfejlesztés: DunaWeb Kft.