Hírek
Kekszek a nagyvilágban – 3. rész
2013. május 2.

„Nem gondolkodtam, az érzéseim vezettek. Megláttam a csokitöretet, beletettem és csoda lett belőle. Ezért főzök intúícióból és nem pedig szakácskönyvből.”

Ruth Graves Wakefield

 

Sorozatunk harmadik s egyben befejező részében Az Egyesült Államokba látogatunk el, ahol Nagy-Britanniához hasonlóan széles tárházát találjuk a legkülönfélébb és ízletesebbnél ízletesebb kekszeknek. Bemutatjuk a „Nagyi kekszének” is tartott csokicseppes kekszet, a hagyományos mogyóróvajas, és a nagy népszerűségnek örvendő, az egészséges életmód szellemében megalkotott zabos-mazsolás kekszek receptjét is többek között. Immár Európán kívülre kalandozunk, ezért az útleveleiket tartsák kéznél, szükség lehet rá!

 

Cikkünk az előző írásokkal ellentétben kifejezetten egy kekszcsalád receptjeit ismerteti meg közelebbről, az amerikai cookie-kat. A biscuit-ket és a cookie-kat magyar nyelven egyszerűen keksznek nevezzük, de hasznos tudni, hogy valójában két különböző alapreceptről és elkészítési módról van szó. Az előbbi eredetével és elnevezésével már foglalkoztunk korábban, így éppen emiatt fontosnak érezzük, hogy az utóbbiról is írjunk néhány szót.

 

 

COOKIE-K KÖZELEBBRŐL

Amerikába a kekszek kevéssé meglepő módon a 17. század elején érkeztek az angol telepesekkel, bár a cookie név a holland „koekje” szó angolosításából származik. A mai modern receptek azonban csak a 18. század végén alakultak ki, melyek már puha vajat és cukrot is magukba foglaltak.

A cookie fajták elkészítésük és formázásuk alapján külön kategóriába sorolhatók, melyek között a legalapvetőbbek:

  • No-bake - Sütés nélküli – vagyis ilyenkor a gabona- és/vagy diófélét kevernek egy előre megolvasztott és kikevert ún. „cukrászati kötőanyagba”, általában vaj és cukor keverékébe. Ezután a tésztát formázzák, majd hűlni vagy keményedni hagyják.

  • Refrigerator / Hűtött – vagyis az összekevert tésztából rudakat formáznak és hűtőbe teszik néhány órára. Csak kellő dermedés után vágják kisebb darabokra és formáznak belőle korongokat.

  • Drop / Csepp – tehát az elkészített, viszonylag lágy tésztából kanálnyi adagokat pottyantanak a tepsire. A Chocolate Chip cookie ebbe a kategóriába tartozik.

  • Rolled / Nyújtott – vagyis a kinyújtott tésztából szaggatóval vágnak ki formákat és helyezik sütőpapírra.

  • Molded / Formázott – mikor a keményebb anyagú tésztából gombócokat gyúrnak, melyeket azután korong alakúra lapítanak. A mogyoróvajas kekszeket ide sorolhatjuk.

  • Filled / Töltött – a felhengerelt tésztába ez esetben gyümölcsöt vagy krémet. lekvárt töltenek.

  • Sandwich / Szendvics – a kekszeket sütés után állítják párba egy kis krémmel, vagy lekvárral középen.

 

 

CSOKOLÁDÉDARABOS KEKSZ

A magyarul „csokicseppes” kekszként is ismert édesség az egyik legnagyobb klasszikus az Egyesült Államokban, de Nagy-Britanniában is gyakran és szívesen fogyasztják.

Ruth Graves Wakefield, a  massachusetts-i fogadótulajdonosnak tulajdonítják az 1930-as eredeti receptet, mely szerint a fogadósnő csokis keksz készítése közben kifogyott ki a kakaóporból, amit Nestlé csokoládé-darabokkal helyettesített.

Az eredeti recept szerint lisztet, sütőport és sót összekeverünk, majd egy másik tálban összekészítjük a nedves hozzávalókat: vajat, cukrot, barna cukrot és vanília-kivonatot krémesre keverünk, amihez egyesével két tojást adunk, és egyneműre dolgozzuk. Ezután kisebb adagokban hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, majd keverés után a csokoládécseppeket. Ha ezzel elkészültünk, drop cookie lévén kanállal kis kupacokként ejtjük le sütőpapírra, és előmelegített sütőben 9-11 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Kivétel után néhány percig a tepsin hagyjuk kicsit keményedni, majd utána rácsra tesszük a kész kekszeket teljesen kihűlni.

További érdekesség, hogy a csokicseppes kekszet 1997-ben Massachusetts állam hivatalos süteményévé választották.

 

 

MOGYORÓVAJAS KEKSZ

Az itthon ritkábban fogyasztott mogyoróvaj a következő keksz elsőszámú hozzávalója. A mogyoróvaj egy kezdetleges formáját az azték őslakosok is ismerték, de az Egyesült Államokban a 19. század végén fejlesztették ki a ma boltokban kapható változatát. Eredetileg a gyógyászatban használták, a kórházi, tápanyag-hiányos betegek fogyasztották, mert gazdag fehérjében, szénhidrátban és zsírban - tehát nem ajánljuk fogyókúrához - és pépes állaga miatt könnyen ehető. Majd a gyermekek körében is elterjedt mint szendvicskrém, később pedig ígéretes keksz-alapanyag vált belőle.

A recept a következő: vajat, mogyoróvajat, cukrot keverünk krémesre, majd beleütünk 2 tojást. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat készítjük össze; lisztet, sütőport és szódabikarbónát keverünk össze. Végül a mogyoróvajas masszába beleöntjük a lisztes keveréket és jól összedolgozzuk. Hütőben egy órát pihentetjük, majd kis gömböket gyúrunk belőle, melyeket sütőpapíros tepsiben koronggá lapítunk és addig sütjük, míg aranybarna színt nem kap.

 

 

ZABOS-MAZSOLÁS KEKSZ

Az utolsó kekszünket az egészséges életmód rajongóinak ajánljuk figyelmébe. A zabos kekszváltozat receptje a legfiatalabb a górcső alá vett három közül, bár kásaként és műzliként hosszú ideje fogyasztják. A skót ételkultúrában pedig különös fontosságú a zab, mivel az éghajlati sajátosságok miatt könnyebben termeszthető számukra a búzánál. A növény orvosi célra is használható: zabfürdőként enyhíti a bárányhimlő, az ekcéma és a mérges szömörce okozta csípések égető fájdalmát és kiütéseket - a kád vizéhez egy bögre, finomra őrölt zabot kell önteni, majd benne ücsörögni.

Az mazsolás-zabos változat elkészítése: egy tálban vajat, fehér- és barna cukrot simára keverünk. Hozzádobunk két tojást és egy kis vanília-kivonatot, és addig keverjük, míg könnyű állagúvá nem válik. Majd az előző receptekhez hasonlóan lisztet, sót, sütőport és fahéjat külön összekeverünk és kanalanként hozzáadjuk a masszához. Ezután keverünk bele másfél - egy bögre arányban őrölt zabot és mazsolát. A tésztát végül kanalanként sütőpapírra ejtjük, és a sütőben aranyszínűre sütjük.


 

Örülünk, hogy velünk tartottak világkörüli utazásunkon, kövessenek a Facebook-on is!


Webfejlesztés: DunaWeb Kft.