Hírek
Kekszek a nagyvilágból
2013. február 5.

„A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett sütemény hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjban lenne kisütve. (…) Amikor odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem.”

Proust: Az eltűnt idő nyomában

 

Új sorozatunkban a közelebb hozzuk a távoli világ kekszeit.  Az első részben Észak- és Nyugat-Európa ropogtatnivalóival fogunk közelebbről megismerkedni, vagyis a norvég krumkake, a svéd pepparkakor, a holland boterkoek, a német zweiback és a híres francia madeleine eredetével és receptjével.

 

 

KRUMKAKE

Másnéven krum kaka, vagyis 'hajlított, csavart tészta', hagyományos norvég keksz. A karácsonyi ünnepek során szokták elkészíteni, „norvég gofri”-ként is emlegetik.

Receptje egyszerű, elkészítése ellenben nagyobb odafigyelést igényel. A felvert tojáshoz cukrot, vanília-kivonatot és tejszínt kevernek, majd beleszórják a száraz hozzávalókat: a lisztet és a sütőport. Miután teljesen csomómentessé dolgozták, a tésztát egyfajta krumkake-sütőbe teszik, hasonlóan ahhoz, ahogy a gofrit készítjük. Ez egy szétnyitható, forró sütő, amelyben a tészta 13-20 cm átmérőjű, vékony, két oldalán mintázott koronggá sül. Amikor kész, még melegében kúp alakú fahengerre csavarják és azon hagyják kihűlni és megszáradni. Így nyeri aztán el végső tölcsér formáját, melyet gyakran meg is töltenek különféle krémekkel.

A sütemény nem csupán Észak-Európában nagy kedvenc, a norvég bevándorlók miatt az USA középnyugati államaiban is nagy népszerűségnek örvend napjainkban.

 

PEPPARKAKOR

A pepparkakor a mézeskalács svéd megfelelője, azonban ők sokkal vékonyabbra nyújtják a tésztát, és sütés után is vékony marad, így sokkal ropogósabb, mint amit mi ismerünk.

A recept a következő: egy tálban kikeverik a vajat a cukorral, majd belekevernek tojást, kukoricaszirupot egy narancs levével és héjával. Ezután kerül bele a liszt és a sütőpor, majd a fűszerek: gyömbér, fahéj, kardamom. A kész tésztát kinyújtják és formákat szaggatnak belőle, majd a sütőben készre „szárítják”, és hagyják kihűlni. Ritkán díszítik tovább.

Érdekesség, hogy a legkedveltebb forma a malac, bár karácsonyi kekszként ismert.

 

BOTERKOEK

A holland vajas süteményt tortaként tartják számon, ám mégis bevettük felsorolásunkba, mert teához és kávéhoz fogyasztják általában.

Vajból, cukorból, citromhéjból és vanília-kivonatból tésztát kevernek, beleöntik a lisztet és a sütőport. Addig gyúrják, míg összeáll, majd kivajazott, kilisztezett tortaformába nyomják a tésztát és megkenik egy kis tejjel. Sütőbe helyezik, és mikor a teteje aranyszínű válik, de a közepén még valamelyest puha, kiveszik hűlni. 10 perc után kiszedik a formából és cikkekre vágják, majd hagyják teljesen kihűlni.

Másik közkedvelt változata szerint citromhéj helyett reszelt almával készítik a süteményt.

 

ZWEIBACK

A német zweiback, vagyis kétszersült egy ropógos kenyérszelet édes kéreggel, minden keksz őse.

A hagyomány szerint a fogzó gyermekek kedvenc süteménye volt, de a beteg gyomorra is gyógyír. Észak-Poroszországból származik, Oroszországba a mennoniták vitték el, majd a forradalom után is ők ismertették meg a kétszersült keksz receptjét az Egyesült Államokkal és Kanadával.

Elkészítésekor az édes kenyértésztát megkenik cukros vízzel és sütőbe helyezik. Miután aranybarnára sült, vékony szeletekre vágják és visszateszik még oldalanként 7-7 percre. Mikor már másodszorra is megsült, kiveszik és közel egy órán át hűlni hagyják. Ezután levegőtől elzártan tartva hónapokig is eláll.

Gyakran eszik lekvárral, dzsemmel megkenve, de önmagában is kiváló egy csésze tea mellett.

 

MADELEINE

A francia „petite madeleine” világhírű sütemény Észak-Franciaország Lorraine régiójából származik, Commercy és Liverdun városából. A hagyomány szerint Stanisław Leszczyński lengyel királynak és XV. Lajos apósának készítette el először Madeleine Paulmier szakácsnő a 18. században, akinek annyira megízlett, hogy a király a viszonzásul Madeleine-nek keresztelte el az édességet. Ám nem csak a történelemben bukkanhatunk a madeleine-re, az irodalomban is megjelenik: Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényében a sütemény íze és illata idéz fel benne rég elfeledettnek hitt emlékeket.

Elkészítésének több változata is van, de mindegyikben kikeverik a tojást a cukorral és vajjal, majd ebbe kerül bele a liszt és a hagyományos recept szerint finomra őrölt mandula és dió. Egy másik elterjedt változatában citromhéjjal is ízesítik.

Különleges kagylószerű formáját a sütőformától nyeri, melyben kisütik. Általában 12 mélyedés található a tálcán, ezeket töltik meg a nyers tésztával.


 

A következő részben folytatjuk kalandozásunkat Európában, megismerkedünk az olasz biscottival, Görögország kekszfajtáival és egyéb más különlegességekkel. Tartsanak velünk az ízlelőbimbók gondolatbeli kirándulásán!


Webfejlesztés: DunaWeb Kft.