Hírek
Szervezzünk teapartit!
2012. november 7.

„Egy angolnak a teaparti – piknik a szobában.”

Alice Walker

 

Manapság a teafogyasztás újbóli felélénkülése nyomán kávézók mellett egyre gyakrabban találkozhatunk teaházakkal, különleges teázókkal és teaboltokkal, ahol a megkóstolhatjuk a régi angol világ ízeit. Bár már nem öltözünk ki külön a teázáshoz, nem szükséges sok eszköz ahhoz, hogy illően megidézhessük Viktória királynő korát és az igazi teadélután szellemét. Cikkünkben sorra vesszük a teaparti kellékeit és ötleteket adunk a megszervezéséhez, valamint a legmegfelelőbb kézműves vajaskeksz kiválasztásához. Íme egy angol teaparti kellékei!

 

Előkészületek

Szendvicsek és kekszek: Készítsünk kis szendvicseket, lehetőleg toast-kenyérből, mely ízlés szerint lehet fehér, félbarna, vagy akár rozsos. Először kenjük meg a kenyereket vajjal, krémsajttal vagy majonézzel, hogy megóvjuk a szeleteket az átázástól. (A kenyérszeleteket ilyenkor nem pirítjuk meg előtte!) Tehetünk a kenyerekre paradicsom- és uborkaszeleteket egy kis snidlinggel megszórva, kerülhet rá vékony szelet sonka almával, vagy fodros saláta, a merészebbek pedig kipróbálhatják illatos sajttal (márvány, Gruyere), vagy akár tonhallal is, minden a fantáziánkra van bízva. A szendvicsekre ilyenkor nem teszünk rá másik kenyérszeletet, hanem csak egy éles késsel óvatosan levágjuk a héját. Ezek után szép tálcára vagy nagyobb porcelán tányérra teszük a kész szendvicsket.

A szendvicsek mellett kézműves vajas kekszeket is felszolgálunk, hiszen nélküle nem lenne teaparti a teapartink. A különböző ízesítésű vajas kekszeket (narancsos-korianderes, diós, vaníliás, vörösáfonyás és csokis) ízlésesen tányérra tesszük, de ne halmozzuk magas halomba, hanem inkább több tányéron tálaljuk őket. Kínálhatunk továbbá muffint és egyéb teasüteményt is a tea mellé.
 

A tea elkészítése: Főzhetünk fekete, zöld, fehér vagy akár oolong teát is. Elkészítésük módja nagyjából hasonló, de azért mindig olvassuk el figyelmesen a csomagolás utasítását. A hétköznapok során leggyakrabban fogyasztott tea a fekete tea, ízét mindenki ismeri, ezért leginkább ezt javasoljuk ilyen alkalmakkor.

Tegyünk fel vizet forrni a tűzhelyre. Ne a teafőző-kávéfőző gépet használjunk, mert jobb ízű lesz a tea, ha saját magunk készítjük. Ha felforrt a víz, vegyük le a tűzről, és készítsük elő a porcelán teáskancsót. Mielőtt beleöntenék a vizet, óvatosan tartsuk kancsót a csap alá, és öblítsük át forró vízzel, vagy ha nem elég meleg a csapvíz, használhatunk egy keveset a felforralt vizünkből is. Így tovább tartja melegen a teát a kancsó. Tegyük bele a teafiltert vagy a teafű-áztatót, négy személyre számítsunk 2-3 filtert. Ezután öntsük rá a forró vizet, és hagyjuk öt percig ázni, miközben néha megemelgetjük a filtereket.
 

A tea felszolgálása: Készítsünk elő csinos kis porceláncsészéket, hozzájuk pedig csészealjakat. A legjobb, ha azonos mintájú a csésze és az alátét, de ha van kedvünk, variálhatunk a színekkel és mintákkal. Tegyünk ki kockacukrot egy tartóba és mellé adjunk szedőfogót, és szolgáljunk fel mézet is édesítőnek. Készítsünk ki pici kiöntőbe tejet (ne tejszínt!) és citromszeleteket egy tálkába, melyhez adjunk kis villát. A vendégek így mind maguk ízesíthetik teájukat kedvük szerint.
 

Díszítés: Tehetünk az asztalra virágcsokrot, és gyújthatunk teamécseseket a jó hangulat megteremtéséhez. Ha az étkészlet és a csészék mintásak, egyszínű terítő kerüljön az asztalra, sima porcelán esetén pedig fordítva járjunk el. Készítsünk ki szalvétákat, színben a terítőhöz hasonlót. Úgy helyezzük el az asztalon a tányérokat, tálcákat és kancsókat, hogy könnyen elérhetőek legyenek, és lehetőleg ne verjünk le semmit, ha bármit magunkhoz szeretnénk venni. Háttérzenének megnyugtató hangulatút válasszunk, esetleg klasszikusat.
 

Teaivás: Az etikett szerint a tea megkavarásakor finoman oda-vissza kevergetjük az italt, a kiskanál közben soha nem koccanhat oda a csésze széléhez. Ne hagyjuk a kanalat a csészében, helyette tegyük óvatosan a csészealj jobb szélére, a csésze füle alá. Iváskor a csészealjat együtt emeljük fel a csészével, miközben a csészéből iszunk, a másik kezünkkel a csészaljat tartjuk lazán alatta.

 

Ötletek teapartihoz

Anya-lánya klub: A viktoriánus időket megidézve rendezhetünk havonta egyszer Anya-lánya klubot, akár a baráti körünkben, akár a családban. Küldjünk minden vendégnek meghívót, és megállapodhatunk, hogy mindenki hoz saját készítésű teasüteményt, kézműves vajas kekszet vagy szendvicset. A délután házigazdái mindig váltják egymást.
Floq-tipp: Tapasztalataink szerint a gyermekek kedvencei a vaníliás, csokis és diós kézműves kekszek.

 

Teaszünet ebédszünetben: Ha munkahelyünk megengedi, ebédszünetben tarthatunk „teaszünetet”. Minden munkatárs hozhat magával szendvicset és kekszeket, melyeket közösként szolgálunk fel. A teát készíthetjük „gyári módszerrel”, teafőzővel, hiszen ilyenkor minden perc számít. Ilyen ebédszünetekkel minden munkatársunkat felfrissülhet és kikapcsolódhat arra az egy órára.

Floq-tipp: Míg a nők többsége a gyümölcsösebb vörösáfonyás kézműves vajas kekszet, addig a férfiak nagyobb része a karakteresebb ízű narancsos-korianderes, csokoládés különlegességet részesítik előnyben.

 

Baráti könyvdélután: Néhány barátunkkal megbeszélhetjük, hogy havonta egyszer - vagy ahogy időnk engedi -, könyvdélutánt tartunk, ahol olvasmányélményeinkről beszélhetünk, de megállapodhatunk, hogy mindenki elolvassa a megadott könyvet, amit azután együtt vitatunk meg egy kis tea és vajas keksz társaságában. Felejthetetlen beszélgetéseknek lehetünk házigazdái egy ilyen délutánon.

Floq-tipp: Ilyen alkalmakkor érdemes valamennyi kekszfajtából kóstolót kínálni, inkább a minőségre, mintsem a mennyiségre fektetve a hangsúlyt.

 

Teakóstoló: Ha vannak ínyencek az ismerőseink között, rendezhetünk számukra teakóstoló délutánt. Ilyenkor készüljünk különböző fajtájú teákkal. Elkészítéskor figyeljünk oda, mert gyakran különböző ideig kell áztatni őket. Ha merészebbek vagyunk, játszhatunk teafelismerőset: a bekötött szemű játékosnak ki kell találnia, milyen teát kóstolt. A nem professzionális teafogyasztók között sok rossz válasszal és nagy nevetéssel telik az ilyen délután.

Floq-tipp: Ezt a játékot egybeköthetjük a különböző vajas kekszfajták felismerésével.

 

A felsoroltakon kívül bárki kitalálhat más keretet a teázás köré, ha van ideje és kedve hozzá. De ne feledjük, az ilyen események hangulata egyedül a társaságon és rajtunk múlik, a teázással csak még kellemesebbé tehetjük a délutánt! Ha pedig elsőre nem lesz minden a legízletesebb, ne csüggedjünk, legközelebb már jobban fog menni, hiszen az angolok is évtizedekig finomították a teaparti kellékeit és szervezésének mikéntjét. Van időnk gyakorolni.


Webfejlesztés: DunaWeb Kft.