Hírek
Délutáni tea
2012. szeptember 16.

„Kevés annál kellemesebb óra van egy ember életében, mint amelyeket a délutáni tea ceremóniájának szentel.”

Henry James

 

A délutáni tea, melyet sokan a legjellemzőbb brit hagyománynak tartanak, meglepő módon valójában viszonylag új keletű szokás. Maga a teaivás Kr.e. 3. századi Kínából eredeztethető, Angliában pedig II. Károly király és portugál felesége kezdte népszerűsíteni az 1660-as évek elejétől. Mindezek ellenére csak a 17. század közepén fogalmazódott meg brit földön a délutáni tea szertartásának ötlete.

 

A délutáni teázás bevezetését a hagyomány szerint Annához, Bedford hetedik hercegnőjéhez kötik, aki állítólag az 1840-es években emelte ismert szokássá. A hercegnő délután mindig megéhezett, otthonában viszont az akkori divat szerint este nyolcig nem szolgáltak fel vacsorát, így az ebéd és a nap utolsó étkezése között rendkívül hosszú idő telt el. Így Anna hercegnő délutánonként mindig a szobájába kéretett tálcán egy csésze teát, kevéske vajat és kenyeret, mely később szokásává vált, és barátait is gyakran meghívta, hogy együtt költsék el az uzsonnát. A teaszünet így vált divatos társadalmi eseménnyé.

 

Az 1880-as években a felső társadalmi osztály hölgyei délutánonként átsétáltak a dolgozószobába vagy a télikertbe, ahol elegáns kalapban és kesztyűben várták a 4 és 5 óra között felszolgált teát és kísérőit.

 

A délutáni tea mellé hagyományosan különféle szendvicseket fogyasztottak (főként vékonyan szeletelt uborkás szendvicset), pogácsát tejszínkrémmel és lekvárral, és az elengedhetetlen teasüteménnyel, a kézműves vajas keksszel. Az Indiából vagy Ceylonról származó teafűből készített italt ezüst teáskannában szervírozták, melyet díszes porceláncsészékbe öntöttek.

 

Manapság kevésbé zajlik szertartásosan a délutáni teázás. Egy átlagos angol külvárosi otthonban ilyenkor elfogyasztanak néhány szem vajas kekszet egy csésze tea társaságában, melyet a hagyományostól eltérően ma már filterből készítenek. Igazi szentségtörés! – mondhatná Anna hercegnő, de a modern ember gyakran már ennyi időt sem engedhet meg magának arra, hogy lordnak vagy ladynek érezhesse magát. És hadd képzelje magát kicsit annak még akkor is, ha szolga helyett maga készíti a teát, ezüstkészlete nem lévén pedig egyszerű porcelánban fogyasztja boltban vásárolt keksz kíséretében.


Webfejlesztés: DunaWeb Kft.